shaman connect blog de angst voorbij

Angst, een slechte raadgever ?

Dat vraag ik me wel eens af. Als je “verlamd” van angst bent lijkt me dat niet handig, en als je in volledige paniek, ook een vorm van angst, “verkeerde” beslissingen maakt kan dat een probleem worden. Praat ik nog niet over wat de media ons iedere dag voor de voeten gooit. Heel simpel. Krant opzeggen, tv uit, radio op een leuke zender, en alleen als jij wilt kijk je even het journaal. Maar is angst wel zo slecht ? Als je er nou eens naar gaat luisteren een er niet volledig in mee gaat. Het je laat overheersen. Moeilijk ? Jazeker, maar er zijn vele technieken voor om dat te kunnen bewerkstelligen in je dagelijks leven. Maar goed, ik begeef me nu meer op het gebied van NLP en alle andere prima coachingstechnieken.

Waar ik het over wil hebben zijn de angsten die je als gevoelig kind, jongvolwassenen en ook nu nog mee kunt maken. De nachtmerries, een onbehaagelijk gevoel bij mensen, in ruimtes, of gewoon gevoelens dat je “niet alleen bent”. Dat had ik ook. En soms nog wel eens.  Ik heb het niet alleen over energieën die een spel met je willen spelen maar ook de faalangst. De angst dat je het wel goed doet.  En soms is dat nog best wel eens moeilijk. Maar als Sjamaan moet je die angst voorbij gaan. De angsten mogen jou niet gaan leiden in wat je doet. Als kleine jongen had ik vele angsten. Schaduwen, energieën, hel en verdoemenis. En nee, mijn ouders waren daar niet voor verantwoordelijk. Zij hebben me daar, in zover ze dat konden, redelijk vrij in opgevoed. Dat soort angsten/energievormen kunnen je tegenhouden om verder te groeien als mens en als ziel. Maar soms hebben ze ook een boodschap voor je. Soms is het belangrijk dat je er naar luistert. Mijn hele leven wist ik dat al.

Ik moest voorbij die angst komen. Angst voor het onbekende en onontgonnen gebied wat spiritualiteit heet. Als ik verder wil gaan zou dat een hele grote levensles voor mij zijn. Een sleutelwoord daarbij was, en is nu nog,  “vertrouwen”. Vertrouwen op jou eigen gevoel dat je de juiste mensen en beslissingen neemt om dat pad in te slaan. Dat je het juiste gereedschap krijgt waardoor je jezelf kan beschermen, en jou eigen grenzen kan aangeven. Want alleen jij geeft die grens aan. Je bent baas van jou eigen lichaam en ziel !

Het heeft bij mij een hele tijd geduurd. Maar de mogelijkheden en de juiste personen zijn daarbij op mijn pad gekomen. Denk nu niet dat ik alles zonder vrees tegemoet treed hoor. Oh nee. Wat ik soms nog zie, hoor of voel tijdens meditaties en trance, zijn prachtig, maar kunnen best soms angstig zijn. Nu weet ik dat dat meestal testen zijn om te kijken hoever ik al ben, en of ik verder mag en kan gaan groeien. En soms lukt dat, en soms dus niet. Maar ik weet ook dat er zich weer een volgende kans voordoet om ook dat weer op te lossen. Mooi toch ? Zo kun ik als ziel en mens zien waar ik sta, en verder gaan. Neem de stap, en ga je angst voorbij ! Leef !