shaman connect - winterhanden en wintervoeten

Wat zijn  winterhanden, en wintervoeten?

Winterhanden, wintertenen of wintervoeten treden op tijdens koude en vochtige periodes, dus vooral in het najaar en de winter. De winterkou maakt dat de bloedvaten vernauwen en minder goed doorbloed worden. De aandoening komt dan ook vooral voor aan de vingers en tenen, maar ook voeten, benen, neus, ogen, kin en andere plekken kunnen worden getroffen.
Wat zijn symptomen ?

De belangrijkste symptomen van winterhanden en -voeten zijn (blauw)rode zwellingen, jeuk en kan ook zeer pijnlijk zijn, vooral bij opwarming van de ledematen. Normaal zijn de klachten onschuldig en verdwijnen ze na een aantal weken. Maar in sommige gevallen kun je last krijgen van blaren, die wanneer ze barsten kunnen overgaan in zweren (indien men deze niet behandelt). Wie éénmaal last van winterhanden of – voeten heeft gehad, wordt er vaak elk jaar weer mee geconfronteerd, behalve wanneer men steeds de nodige voorzorgsmaatregelen treft.

Wat zouden de oorzaken kunnen zijn van ?

De oorzaak van koude handen en/of voeten is niet zomaar te achterhalen en kan vele oorzaken hebben. Het kan vaak te maken hebben met een verstoorde bloedcirculatie. Denk bijvoorbeeld aan een verstoorde hormoonbalans of aan vet eten en roken. Een ongezonde leefstijl kan zorgen voor een slechtere bloedcirculatie waardoor ook koude handen en voeten kunnen ontstaan. Weinig beweging en een zittend beroep. Het spreekt voor zichzelf; een goede bloedcirculatie kan stagneren. Ook diabetes, reuma, verminderde hartfunctie, spataderen, zweetvoeten, overgewicht, hoge bloeddruk, knellende schoenen, overmatig alcoholgebruik en de conditie van de bloedvaten kunnen natuurlijk meespelen. Onze handen, voeten, vingers en tenen zitten aan de uiteinden van ons lichaam. Het bloed moet daardoor een lange weg afleggen om onze tenen en vingers te bereiken. Wanneer er op die lange weg iets mis gaat in onze aderen, door één of meer van bovengenoemde, is het logisch dat onze handen en voeten daar het eerste last van hebben omdat het bloed de uiteinden niet (makkelijk) kan bereiken.

Hoe kan Aromatherapie helpen ?

Buiten de juiste voorzorgsmaatregelen zoals op tijd een wisselbad te nemen een goede bescherming tegen de kou (geen knellende schoenen en kleding) en het vermijden van extreme warmte (dus niet je handen en voeten opwarmen bij de centrale verwarming of open haard), kan Aromatherapie een goede ondersteuning zijn.

Massage

Een massage is een effectief middel om te ontspannen maar ook om je doorbloeding te stimuleren. Masseer je handen en voeten dagelijks met een heerlijke bodybutter zoals shea butter of een draagolie (druivenpitolie trekt snel in) gecombineerd met een aantal druppels essentiële olie zoals oa. rozemarijn, tijm, geranium en wierook, helpen je de bloedcirculatie te verbeteren.

Maak je eigen voet- en handscrub

Scrub je handen en voeten ook regelmatig, wat de doorbloeding stimuleert. Hieronder een heel makkelijk recept om zelf een heerlijke scrub te maken.

2 eetlepels zeezout (niet te grof, je handen en voeten zijn al gevoelig)
2 eetlepels draagolie (bijvoorbeeld kokos, jojoba, amandel)
2 druppels essentiële olie zoals rozemarijn en lavendel

Even alles goed door elkaar roeren en met rustige bewegingen scrubben. Daarna onder lauwwarm water afspoelen. Buiten het feit dat de herfst en de winter gezellig en sfeervol zijn, kunnen zij behoorlijk wat ongemakken met zich meebrengen. Bovenstaande adviezen en recepten kunnen je in ieder geval wat meer verlichting en ondersteuning bieden !

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin