Hoezo lente ?

De lente gaat 20 maart beginnen, maar zo ziet dat er nou echt niet naar uit. Het lijkt erop dat we opnieuw de herfst ingaan. Ik bedoel, kijk nou buiten. Een fikse storm, regen, hagel, en ik hoorde gisteren zelfs dat er natte sneeuw voor de deur staat ? De natuur doet wat hij wilt tenslotte. En wij als mens kunnen daar eigenlijk weinig aan doen (alhoewel wij dat soms wel eens denken). Wat wij  wel kunnen doen is zelf de lente 20 maart gaan vieren. Versier je huis met bosjes tulpen, hang hier en daar al stiekem wat Paasdecoratie op, begin aan een grote schoonmaak, zowel in huis als bij jezelf, en haal de geur van de lente in huis !

De geur van de lente

Welke geur je fijn vind is helemaal aan jou natuurlijk. De een heeft prachtig mooie herinneringen aan sinaasappel, de ander aan lavendel. Geuren zijn net als ankers, ze zijn gekoppeld aan een herinnering. En in dit geval gaan we dat met de lente doen. Ik zal een voorzet doen van essentiële oliën die bij mij thuis in een diffuser ‘s morgen en ‘s avonds in de woon- en slaapkamer hun betoverende geur verspreiden.

Citroen: Levendig en fris. Brengt licht in onopgeloste problemen, reinigt en brengt vrolijkheid. Goed te mengen met bijvoorbeeld lavendel, rozemarijn en wierook.

Grapefruit: Fris, fruitig, vriendelijk. Verfrissend en versterkt levenslust. Goed te mengen met bijvoorbeeld roos, ylang-ylang en geranium.

Jeneverbes: Kruidig, houtachtig. Werkt sterk opwekkend bij uitputting, ruimt op, en kalmeert.  Erg goed te mengen met rozemarijn.

Citronella: Citroenfris en houtachtig-zoet. Verjaagt muggen, verheldert de geest, prikkelt het lichaam tot activiteit. Goed te mengen met geranium, en citrusoliën zoals mandarijn, citroen en sinaasappel.

Rozemarijn: Kruidig fris. Versterkt het concentratievermogen, stimuleert bij fysieke en mentale uitputting, zuivert lichaam en geest en stimuleert een blijde, optimistische sfeer. Goed te mengen met bijvoorbeeld citroengras, bergamot, ceder of den.

Roos (Bulgaarse): Liefelijk en zuiver. Romantisch, harmoniserend, sterk opwekkend, schept een vredige en harmonische sfeer. Goed te mengen met bijvoorbeeld lavendel of neroli. Mijn advies ? Lekker puur gebruiken !

Experimenteer met lente geuren

Welke geur jij fijn vind, het beste bij jou past is aan jou. Je kunt zelfs al een beetje een keuze maken door de omschrijving van de geur te lezen. Lees, visualiseer, en haal die ene lentedag, jouw mooie herinneringen naar boven. Past de geur daarbij, en wil je dat gevoel iedere dag ervaren ? Dan kan dat de geur, of geuren, zijn die bij je past. Experimenteer, met verschillende geuren. Mix en match heet dat geloof ik. Maak jouw eigen lentemix, en verdamp deze in een diffuser, aromalampje, of meng ze met een neutrale basisolie voor een heerlijke massage. Of wat dacht je van een lentebad ? Meng jouw eigen lentemix met een neutrale badolie, of volle melk, strooi wat verse rozenblaadjes in bad, en voilà, jouw eigen lenteritueel kan beginnen. Vier het ontluikende leven !

Met warme groet,

Frans