shaman connect blog wierook

Wierook, mysterieus en kalmerend

Voor bijna iedereen bekend; wierook. En dan met name het wierookstokje. Steek het aan en je hele huis ruikt (of stinkt) er naar. Of het nou goedkope wierook is of niet. En hoezo zou ik er een dure essentiële olie voor gebruiken ? Wierook is wierook. Punt uit ! Met alle respect voor ons Nederlanders; maar heel veel weten we er nog niet van. En dat is volledig te begrijpen hoor. Wierook is geen kruid dat wij hier veel gebruiken. We begrijpen het niet, wat is en het waar komt het vandaan. En een nog betere vraag; waar gebruik je het voor ?

Even een aantal feiten op een rijtje. Wierook is het hars van de Boswellia carterii boom. Deze Wierookbomen groeien tussen rotsen en klippen van Noord-Oost Afrika en Zuid-Oost Arabië tot een hoogte van 1200 meter. Het hars van deze boom word wordt verkregen door middel van een proces dat heet stoomdestilatie. Wierook is al eeuwen bekend om oa. zijn kalmerende en ontstekingsremmende werking. In het oude Egypte, in de tijd van Nefertiti en later in de tijd van Cleopatra, waren wierook en mirre, heilige, waardevolle producten. Wierook was het symbool van absolute zuiverheid en mirre het symbool van onsterfelijkheid, het eeuwige leven. Geen wonder dat Cleopatra werd bewonderd om haar pure zuivere schoonheid. Zij nam regelmatig een bad van wierook, mirre en rozenolie. Kun je je die geur voorstellen ? Betoverend !

Maar waar gebruik je nu essentiële wierookolie voor ? Die vraag is niet heel simpel te beantwoorden, omdat wierookolie zo ruim inzetbaar is. Net als vele andere essentiële oliën overigens. Ken je de geurlampjes ? Overal te koop, en in alle vormen kleuren en maten. Twee tot vijf druppeltjes in het water is meer dan voldoende. Het geeft een heerlijke frisse harsgeur. Je ademhaling verdiept, je bronchiën zijn je dankbaar, en kalmeert als je onrustig bent. Heerlijk als je wat grieperig of verkouden bent. Mediteer je graag ? Dan is dit wel de ultieme olie om te gebruiken tijdens je meditatie. Je kunt het zelfs op je huid gebruiken. Nooit puur natuurlijk ! Vermeng het altijd met een dragerolie zoals bijvoorbeeld, zoete amandelolie of jojobaolie. Het is prima geschikt voor een drogere oudere huid, en bij zwangerschapsstrepen (striae).
Vermeng de olie ook eens met een klein beetje volle melk, of een dragerolie, en giet dat uit in een vol warm bad. Niet te warm hoor. Gewoon heerlijk lichaamstemperatuur. Ook hier geld dat je de olie niet puur in het water moet druppelen. Lekker in de herfst en wintertijd, als je je “koud” van binnen voelt, wat snotterig en wat grieperig bent. Heerlijk ontspannend bij de stress van alle dag.

Tot slot wil ik graag twee kleine recepten met je delen. Een recept voor in het geurlampje, en een recept voor in bad.

Voor in het geurlampje:

  • 3 druppels wierookolie
  • 1 druppel bergamot
  • 1 druppel lavendel

De wierook zorgt voor een dieper ademhaling en vermindert onrust. De bergamot geeft je net dat beetje meer energie bij uitputting, en beurt je op. Lavendel laat je dieper ontspannen

Voor in bad:

Heerlijk zo vlak voor het slapen gaan een heerlijk bad met wierookolie, sandelhout en lavendel:

  • Een klein schaaltje dragerolie (jojoba, amandelolie) of volle melk.
  • 3 druppels wierookolie
  • 3 druppels sandelhoutolie
  • 3 druppels ylang ylang

De sandelhoutolie brengt je, net als de wierook, in een onstapannen, of zelfs een meditatieve sfeer. Prima bij slapeloosheid. De ylang-ylang zorgt ervoor dat nerveuze spanningen verminderen, en…het heeft de allure en geur van een licht afrodisiacum. Iets wat ook zo zijn voordelen heeft om te ontspannen voor het slapen gaan… ?

Bovenstaande recepten zijn slechts een aantal voorbeelden. Je kunt er werkelijk alle kanten mee uit. Experimenteer. Maar onthoud altijd wel de gouden regel: gebruik de oliën nooit puur op je huid. Vermeng ze daarom met basisoliën. Heel veel mooie ervaringen !

Let op !
Pure etherische oliën kunnen giftig zijn voor huisdieren (honden,katten, vogels, vissen). Stel daarom huisdieren niet bloot aan vloeibare pure etherische oliën of een hele sterke damp van etherische oliën, als u niet zeker weet of deze oliën, giftig zijn voor deze dieren. Vermijd contact met ogen en de huid, niet inslikken, niet in te sterke damp aanwezig blijven, niet gebruiken bij zwangerschap of in periode van borstvoeding geven. Niet te gebruiken bij jonge kinderen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin