shaman connect blog we moeten zen zijn

Meditatie, we “Moeten”Zen zijn ?!

Ja welke “kies je”. Lastige vraag hoor. Er zijn er zo ontzettend veel: Chakra meditatie, geleide meditatie, transcendente meditatie, en Zen meditatie. Die laatste is ook een leuke, want we “moeten” Zen zijn. Leuk he, we “moeten”. Volgens mij “moeten” we dan juist helemaal niets. Maar goed, het is populair en de gezondheidsbranche en overige commercie schreeuwen het uit om allemaal Zen te moeten worden. Tjing…de kassa rammelt.

Veel mensen weten helemaal niet wat ze aan het doen zijn, maar wat boeit het. Je kunt trots vertellen, dat je “Zen” bent. Noem me een zuurpruim, maar ik vind het zo ontzettend jammer dat al dit soort technieken weer eens volledig uit hun context gerukt worden. Eeuwenoude kennis bokst tegen elkaar op, omdat men in het westen vind dat hun methode het beste is. Volgens mij slaan ze de plank mis, uitzonderingen daar gelaten hoor.

Ik kan je verzekeren, dat in alle meditatie soorten die puur zijn, altijd datgene zit wat je wilt bereiken. Kies dus daarom voor degene die jou aanspreekt. Niet de methode die het goedkoopst, of nog erger, “maar  5 minuten per dag kost”. Afschuwelijk. Aan meditatie hang je geen tijd. Het is juist de bedoeling dat je die even vergeet. Maak dus de keuze waar jij je goed bij voelt. Waar wil je naar toe, wat wil je gaan bereiken. Heb je het er voor over om inderdaad maar 10 minuten van je dag eraan te willen besteden. Dat is ook helemaal prima, maar kies datgene wat helemaal bij je past. Nu kan ik hier een hele rij verschillende technieken gaan opnoemen, dat is leuk voor mijn Google positie, maar ik vind dat allemaal nogal dubbel werk. Er zijn tenslotte legio websites die je daar prima info over kunnen verschaffen. Ga op je gevoel af, dat was voor mij de beste raadgever.

Ook ik heb mijn eigen meditatie voorkeur. Nou, het is niet mijn meditatievorm, maar een eeuwenoude Nepalees sjamanistische wijsheid, die ik iedere dag minstens 1 uur mag ervaren. Daarbij gebruik makende van unieke en heilige mantra’s, rituelen en wierook die mij zijn toevertrouwd door mijn aardse en spirituele begeleider(s). Hiervoor ben ik ze nog steeds dankbaar. Het zette mijn wereld op zijn kop, en verandert mij steeds verder in de unieke persoon die ik ben, die eigenlijk iedereen is !!!