Sjamanisme
Wat is een sjamaan en wat is sjamanisme ?

Wat is een sjamaan en wat is sjamanisme ?

Een wijze van leven en helen in verbinding met de natuur. Sjamanen, mannen en vrouwen, zijn de genezers, dokters, priesters, psychotherapeuten, mystici, verhalenvertellers, de begeleiders van ceremonie en de zieners. Ze zijn verantwoordelijk voor de harmonie tussen de mensen, de gemeenschap, de dieren, de elementen en de geesteswereld. Een sjamaan richt zich op helen van de spirituele oorzaak van ziekte of pijn en doet dit met hulp van zijn begeleider(s). Sjamanisme is dus geen religie, maar een manier van leven! Het sjamanisme gaat ervan uit dat alles wat bestaat een eigen bewustzijn of eigen energie heeft. Ook dieren, stenen, sterren en planten hebben een eigen ziel of energie.

De term sjamaan is afkomstig van een kleine groep Toengoezen in Siberië en staat voor ‘een persoon die geneest met behulp van goedgezinde geesten’. Letterlijk betekent de term ook ‘hij die geëxciteerd, in beweging is’, wat een allusie is op de extatische bewegingen van de sjamaan terwijl hij in trance is. Alles is met elkaar verbonden en aan elkaar verwant, wat het onderdeel maakt van een groter geheel. Sjamanisme is de oudste en krachtigste spirituele levenswijze en helingsmethode die de mensheid kent. In het sjamanisme, net als bij medicijnmannen en vrouwen gaat het om de heelheid van zowel het lichaam als de ziel. Alles is tenslotte met elkaar verbonden. Als je het ene aanraakt kan het andere gaan bewegen: oorzaak en gevolg. Dus alleen maar naar de klacht kijken, en niet naar de oorzaak zal niets permanent op kunnen lossen.

het gaat in werkelijke geneeskunde niet om specialisme, maar om holisme (de hele mens).

Ziekten hebben namelijk een oorzaak die ten grondslag kunnen liggen op lichamelijk, emotioneel en mentaal niveau. De reguliere geneeskunde, en dus ook de psychiatrie, kijken over het algemeen alleen maar naar de ziekte en behandelt symptomen, terwijl de complementaire geneeskunde (holistisch i.p.v. specialistisch) de oorzaak aanpakt door alle facetten in ogenschouw te nemen.

Sjamanisme uit Nepal
De sjamanen uit Nepal maken gebruik van een rijke kosmologie, die de wereld opdeelt in drie afzonderlijke werkelijkheden. De verheven werkelijkheid is de wereld van de zon, de maan, de sterren, de planeten en van de goden en geesten die belangrijk zijn voor de sjamanistische praktijk. De middelste werkelijkheid is die van de mensenwereld. De onderwereld ten slotte wordt bewoond door alle geesten en goden die problemen in de menselijke werkelijkheid veroorzaken, bijvoorbeeld in de vorm van ziektes.

De aangeboren gave van elke sjamaan om in trance te geraken, geeft hem of haar de mogelijkheid om door deze drie werelden te reizen, samen met zijn spirituele begeleider die hem door de geesteswereld is toegewezen.  Hoewel de geest van de sjamaan reist naar andere staten van bewustzijn en afwezig lijkt te zijn, behoudt de sjamaan de volledige controle over wat er gebeurt, en zal hij blind moeten vertrouwen over zijn spirituele begeleider(s). De beslissing om te “vertrekken” en “terug te keren” uit zijn trance ligt enkel in zijn handen. Niemand anders kan hem hierbij helpen.

Sjamanisme in de huidige tijd

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die kiezen voor het sjamanisme. Het sjamanisme leert ons weer om terug te gaan naar het begin. Niet alleen in harmonie leven met de natuur, maar ook in harmonie leven met je eigen natuur. Iets wat voor veel mensen in onze tegenwoordige samenleving een moeilijk gegeven is. De samenleving is veeleisend. Er wordt niet alleen veel van je gevraagd, er wordt ook veel druk op je gelegd om te voldoen aan bepaalde normen en waarden en een bepaald beeld wat in de loop van de tijd door onze maatschappij als normaal is neergezet.

Sjamanistische behandelingen

Een sjamaan wil de mens begeleiden in de waarnemingen die hij/zij heeft. Je gaat op holistische manier samen de weg van je klachten door, om samen bij de oorsprong van de aandoening te komen.

Daarbij gebruik je alles wat nodig en voorhanden is om het lichaam te deblokkeren, het evenwicht te herstellen en de vibratie te verhogen. Van de basis tot de top – van het lichamelijke tot het spirituele  – wordt gekeken waar onevenwicht heerst en hoe dat geheeld kan worden. In het Westen komt dit bijna niet voor, omdat we de middelen en kennis missen om het groot aantal patiënten zo intensief te behandelen. Hoe meer vraag hier naar komt, hoe groter het aanbod zal worden.

Sjamanen en andere holistische artsen voor een gezonde toekomst
Om deze reden hoop ik dat de Westerse geneeskunde in de toekomt op zoek zullen gaan naar de benadering: oorzaak en gevolg. Zo wordt geneeskunde namelijk al duizenden jaren beoefend over de hele wereld en met veel succes!  In het Westen wordt sjamanisme nog een beetje gezien als iets vreemds, we zijn  er niet mee bekend. Het maakt geen deel uit van onze leefwereld en concepten. Vooral de verbinding en contact met de geestenwereld maakt de ‘nuchtere’ Nederlander nogal sceptisch. En logisch. Wij zijn er niet mee opgevoed. Maar een sjamaan doet zo veel meer dan dit en uiteindelijk gaat het er toch om dat je vooruitgang boekt.