blog shaman connect time distortion

Time Distortion, golven in de tijd.

Steek je vinger op als je het volgende herkent. Bumperklevers, als jij lekker relaxed op weg bent naar het strand. Mensen die haast hebben aan de kassa, en daarom met hun winkelwagentje in je rug duwen. Zuchtende mensen die non verbaal aangeven dat jij er wel erg lang over doet om de jaarmarkt te bekijken, en hun dus voor de voeten loopt. Ook een goed voorbeeld: “De tijd lijkt sneller te gaan na mate ik ouder word”. Herkenbaar ? Mijn lieve schat had daar een naam voor: Time distortion. Ik vind het een prachtig benaming die bij NLP (Neurolinguïstisch programmeren), hypnose en diverse andere technieken genoemd word. Ook al was het voor mij een vreemd woord, maar ik begreep vrijwel meteen wat ze bedoelde. Wat is dat nu eigenlijk: Time Distortion. Het is hoe jij persoonlijk tijd ervaart. De perceptie er van. Jouw ervaring van tijd is dus niet dezelfde ervaring van tijd als iemand anders.

En dat is waar bovenstaande voorbeeld situaties nog wel eens kunnen escaleren. Totaal onbegrip tussen mensen onderling. Perceptie is projectie. Het niet kunnen begrijpen dat jou interpretatie van tijd, niet die van die ander is. Overigens geld dit voor meer situaties buiten Time Distortion, en dat heet gewoonweg dus onbegrip voor een ander. Nou heb ik geen NLP opleiding, maar mijn lieve schat wel, en heeft me gelukkig hiermee geholpen. Ik geloof dat ik het redelijk snap: Time Distortion.

Als sjamaan vind ik het een vreemd fenomeen. Tijd ? Welke tijd ? Tijd bestaat niet enz. hoor je veel mensen zeggen. Een moeilijk onderwerp om over te schrijven, aangezien bijna de meeste wel een eigen visie hebben hierover. Ik zal me dus verder beperken wat mijn ervaringen zijn met tijd als sjamaan. Ik heb gewerkt onder andere als ict’r bij Ernst & Young. Geloof me, daar word je als een pup met je neus door de tijd gehaald als je niet op tijd je werk af had, of een afspraak niet kon nakomen. Populairste uitspraak daar: “Tijd is geld”. Voor vele bekend. Voordat ik sjamaan mocht worden was tijd voor mij ook een klok. Die klok die ooit door iemand uitgevonden is, en het waarschijnlijk nodig vond, met de beste bedoelingen, om alles in goede en georganiseerde banen te lijden.Maar als sjamaan beperkt me dat.

Ik mediteer iedere dag, en probeer dat op een vast moment te doen. Dat zou je als tijd kunnen zien. Maar ik hang daar geen getal aan, geen waarde. Mijn tijd om te mediteren word aangegeven door mijzelf. Mijn diepste ik. Wie ik ben, noem het mijn ziel of blauwdruk, allemaal goed. Bovendien heeft mijn leermeester, die altijd bij mij is, er ook wel wat over in te brengen, en dat is te merken tijdens je meditatie, of zelfs al voor de meditatie. Heb ik het juiste moment te pakken om te mediteren, dan loopt alles op rolletjes, en mag ik de mooiste ervaringen meemaken. De zogenaamde “tijd” vliegt dan voorbij, en als ik uiteindelijk mijn ogen open doe lijkt het alsof ik er niet langer dan een kwartier over gedaan heb. Maar nee, aan mijn wierookstokje, wat tijdens de meditatie brand, kan ik het moment aflezen. Deze brand namelijk ongeveer een uur, en meestal is deze opgebrand.  Een uur verder dus. Als ik vervolgens terug kom “in deze wereld”, ben ik daadwerkelijk die bewuste tijd kwijt.

Er is geen tijd, er is alleen een moment. Dat ene moment waar ik dan ben. Namelijk, na een prachtige en ontspannen meditatie, met nieuwe ervaringen. Ik ben dan ook soms echt even van de kaart. Nog niet helemaal terug in deze “tijdzone”. Helaas is het voor mij niet altijd mogelijk om dat ene moment lang vast te houden. Het dagelijks leven roept dan weer. En zo hoort het ook vind ik persoonlijk. Ik leef nu eenmaal hier als mens, en op deze aarde bestaat die tijd nu eenmaal. Time Distortion is iets wat hier nu eenmaal bestaat. Maar dat ik de mogelijkheid heb om te mogen ervaren dat er geen tijd bestaat, daar ben ik zeer dankbaar voor. En ik ben er van overtuigd dat er een dag gaat komen, in dit leven of enig ander leven, dat ikzelf de aardse tijd los kan laten, en er alleen nog momenten zijn.