Shaman Connect blog territorium drift

Territoriumdrift; een luid en duidelijk boodschap

Territoriumdrift, ja misschien een vreemd onderwerp om op een blog als Shamanconnect te zetten. Maar ik heb daar een reden voor. Vanmorgen gaf ik mijn lieve meisje een zoen en vertelde ze dat ik even boodschappen ging doen. Ik zwaaide nog even vluchtig omdat ze met een nieuwe klant in haar praktijk Kleuraccent bezig was. De auto in, en even bloemen halen voor een verjaardag van vanavond. Nu wist ik dat naast de bloemist de supermarkt C-1000, hier in mijn woonplaats Etten-Leur, in de allesverslindende klauwen was gevallen van supermarktmonster “Hallo Jumbo”. Nou “Hallo Jumbo” deed zijn naam zeer zeker eer aan. Op zeker 500m afstand van de omgebouwde supermarkt zag ik al gele ballonnen, slingers, en allerlei toeters en bellen hangen die aankondigde dat HIER een nieuwe Jumbo was geopend. Ik was werkelijk even uit het lood geslagen. Ongelooflijk ! Voor mij was het even te veel toen ik daadwerkelijk bij de winkel aan kwam rijden.

Ik heb de auto geparkeerd en las even met stomheid geslagen de twee levensgrote knalgele banners bekeken die aan de gevels hingen :”Welkom bij de allergoedkooptste supermarkt van Nederland”. Ja, goedkoop vond ik het zeker. Werkelijk het hele plein zag geel. Toen ik de verbazing wat te boven was gekomen zag ik dat boven in iedere lantaarnpaal, die de grote parkeerplaats omringde, de gele ballonen hingen. Twee per paal, en allemaal op dezelfde hoogte. Eigenlijk als een onzichtbare muur die een lange neus trok, of de welbekende middelvinger opstak, naar de concurrerende supermarkten in de buurt. Voor mij was het allemaal echt te veel van het goede. Maar dat is mijn bescheiden mening.

Kijk ik begrijp heel goed dat je jezelf wilt onderscheiden van de rest. Ik snap dat echt heel goed ! Er is niets mis met een gezonde concurrentie. Maar zou het misschien niet handiger zijn geweest om eens met je concurrenten te gaan praten en te gaan samenwerken ? Waarschijnlijk nu nog te veel gevraagd in deze tijd van ego’s en angst om te kort te komen. Ik niet altijd uitgezonderd hoor ! Helaas komt gedrag als territoriumdrift ook voor in mijn vakgebied. “Mijn therapie is beter dan die van jou”, en “Jij bent zo enorm goed in wat je doet, dus maak ik je zwart op facebook, feestjes en partijen. Gewoon uit pure angst dat ik niet goed genoeg ben!”

Zou het niet fantastisch zijn als therapeuten en spiritueel werkers op alle gebieden nu eens met elkaar gingen praten, luisteren. Niks concurreren. Kwakzalvers vallen dan snel genoeg af als je vanuit je hart en ziel spreekt. Vorm een eenheid ! Tot slot stel ik dan nog 1 vraag. Doe je dit werk met alle puurheid vanuit je hart en je ziel ? Ik denk dat als er vele volmondig op deze vraag “ja” kunt zeggen dat we dan al op een hele goede weg zijn. Ik heb er nog steeds all vertrouwen in !