shaman connect blog sjamaan survival technieken

Traditionele sjamanistische survival technieken.

Goed, ik begrijp dat dit een vreemd onderwerp lijkt of zelfs is. Wat heeft sjamanisme nu met survival te maken ? Maar ik denk dat het misschien zijn  nut zou kunnen hebben. Hoe kom ik nu op dit toch wat vreemde onderwerp ? Nou, terwijl ik dit zit te schrijven kijk ik vanuit mijn linkerooghoek naar Discovery World, waar een aantal Amerikaanse mariniers compleet worden afgebroken tijdens een extreem zware survival tocht in de meeste ruige omgevingen. In dit geval bergen, ijs, koude, en sneeuw, heel veel sneeuw. Uitdroging, en extreme honger liggen op de loer, evenals uitputting en blessures. En dan praat ik nog niet over het al zeer snel dalende moraal. Misschien dat er dan zoiets zou kunnen bestaan al sjamaan survival technieken. Jawel, je leest het goed. Misschien zelf gecombineerd met goede NLP technieken Nou ben ik geen held op het gebied van NLP, en laat dat dan ook graag over aan de experts op dat gebied. Maar weet wel genoeg om de meerwaarde ervan te kunnen zien. Let op he. Ikzelf heb zelfs nooit in het leger gezeten. Uitgeloot noemde ze dat. Dus, nee ik ken die omgeving niet, en weet ook niet precies de gedachtegang en de motivaties van soldaten, officieren, onderofficieren, en alles wat er nog maar meer is. Vergeef me..;) Dit alles is een hypothese. Een brainstorm, en hoor erg graag jou mening.

Ik weet het, de doorgewinterde soldaat/marinier weet waarschijnlijk niet wat hij of zij leest. En denkt dat ik niet goed bij mijn hoofd ben. Maar ik denk dat het kan werken. Laat ik beginnen met datgene wat je met deze technieken niet snel kan bereiken. Eten en drinken. Ook al sta ik nergens meer van te kijken, maar om binnen een paar minuten een complete maaltijd tevoorschijn “te toveren”, dat gaat me even te ver. Nee ik heb het over het opvijzelen van een heel belangrijk iets, namelijk het moraal ! Een aantal stoere no nonce bomen van kerels die met zijn alle op de rustigere momenten gaan zitten mediteren. Maar toch, ik weet zeker dat het kan. Ieder ochtend, als de situatie het toelaat, 10 minuten. Neem 10 minuten van stilte, bij het vuur. Sluit de ogen, alleen met je gedachte. Nee, niet iedereen natuurlijk, een aantal zal op de uitkijk moeten blijven staan, lijkt me. Alleen met je gedachte, en prevel een persoonlijk mantra. Dat kan een mantra zijn in de vorm van een gebed, roep je geliefde op, je kinderen, wat je wilt. Of, misschien zelfs wel een mantra die je daadwerkelijk gekregen hebt als groep van een sjamaan. Open je ogen, en wacht een paar seconden. Kijk naar elkaar En geef de steun die iemand op dat moment nodig heeft. Alles mag uiteraard niet te lang duren. Maximaal  een kwartier.. Doe dit ’s morgens en ’s avonds op een vast tijdstip als dat mogelijk is. Ik weet zeker dat het het moraal een boost geeft, en zeker ook de energie huishouding.

En dan de pijn van de blessures ? Nee, ik begrijp dat gebroken botten, levensgevaarlijke infecties niet meteen op te lossen zijn, en zeker snelle medische aandacht nodig hebben. Ik heb het over verzwikte enkels, verrekte spieren, hoofdpijn, of zelfs lichte koorts. Al dat soort erg vervelende ongemakken die je snel uit balans kunnen brengen. Niet alle mantra’s hoeven door sjamanen worden opgezegd. Nee, er zijn er zeker waar je die niet voor nodig hebt. Simpel, maar doeltreffend. Gebruik deze samen met de eerste hulptechnieken die je hebt geleerd, en wat je in je medikit hebt zitten. Zou dat werken ? Ik denk namelijk van wel. Er zijn vele en vele mantra’s en snelle rituelen die voor dit soort hele speciale voorvallen snel en effectief kunnen werken. Medewerking van de desbetreffende persoon is dan wel wenselijk, maar mij lijkt het dat als je moe, uitgedroogd, hongerig, en niet meer gemotiveerd bent, je alles aanpakt om van die pijn, of zelfs de complete klacht, af wilt komen !

Ok, ben je er klaar voor ? Ik ga een stapje verder. Wat denk je ervan om in iedere unit, of hoe je dat ook noemt, een soldaat-sjamaan, in te zetten. Iemand die volledig is ingelijfd als soldaat/marinier, maar ook sjamaan pur sang is. Jazeker dat kan namelijk samen. Kijk maar naar de Gurkha’s, de soldaten in het Nepalese leger.

De Gurung zijn een Tibeto-Birmese stam met een eigen unieke vorm van sjamanisme, waarbij sjamanen (medicijnmannen) bemiddelen tussen de fysieke en spirituele wereld om de geesten gunstig te stemmen. Toch is hier in toenemende mate ook de invloed van het hindoeïsme en het boeddhisme merkbaar. Ze wonen in het centrale en westelijke berggedeelte van Nepal en zijn met name werkzaam in de landbouw en veeteelt, als zelfvoorzienende boeren. Ook staan de Gurungs bekend om hun krijgmanschap en werken ze vaak in het Britse/Nepalese Gurkha leger.

Het geeft je een globaal beeld, hoe het mogelijk is dat dit Nepalese leger aan de top staan op het gebied van hun expertise: overleven, hoog moraal, en trouw ! Je zult versteld staan ! Waarom zouden wij dat niet kunnen doen in onze legeronderdelen ? Ok, wij zijn te nuchter, wij “geloven” dat niet. Dat zou kunnen. Betekend nog steeds niet dat het niet kan werken. Deze technieken zouden overigens in vele andere omstandigheden goed van pas kunnen komen. Expedities, survivalweekenden, en zelfs tijdens de sport ? 

Maar goed, we leven nu eenmaal in ons kleine nuchtere kikkerlandje. Maar zijn wij niet het land van extremen ? Nieuwe dingen ontdekken, uitvinden, haantje de voorste (overigens niet altijd even handig..;) ? Misschien moeten we eens buiten de comfortzone gaan denken. En wie weet wat we nog kunnen ontdekken…….!!!!.