OVER SHAMAN CONNECT

"HERINNER JE DE ZIEL DIE JE BENT"

~ Teacher

SHAMAN CONNECT

Wakker worden. Je eigen pad volgen. Leren weten wie je bent en je eigen koers varen. Daarmee wil ik je bijstaan. Wakker schudden. Hier in je hoofd en hier in je hart. Dat gebeurde ook bij mij, Frans Joosen. Ik werd wakker geschud. Onverwacht en met behoorlijk wat impact.

Frans Joosen Shaman Connect Bij mij ging het niet zoals in de traditie zoals beschreven onder Sjamanisme uit Nepal. Ik had niet het idee dat ik het Pad van de Sjamaan gevonden had toen ik Laxman Raj Giri – de Sjamaan uit Nepal – ontmoette. Ik had nog nooit nagedacht over sjamanisme. Geen interesse. Geen behoefte. Het zei me niets. Wat ik wel wist was dat ik als mens soms niet wist hoe ik mezelf vooruit kon helpen. Ik voelde frustratie en boosheid. Ik was gelukkig met een groot deel van mijn leven en bang en bezorgd over een ander deel. Ik droomde veel, zag ‘rare’ dingen en ik kon daar eigenlijk verder helemaal niets mee. Het boeide me totaal niet.

Ik had een stuk over een Nepalese sjamaan in een magazine zien staan, niet gelezen, want het zei me niets. Toeval – of in dit geval mijn vrouw – bracht me in contact met precies díe sjamaan uit dat artikel: Laxman Giri. Hij woont in de grote stad nabij mijn eigen woonplaats. Met mijn vrouw toog ik naar een drum-meditatie die Laxman en zijn tweelingbroer Ram gaven. Door de woorden van Laxman, later, over overgevoeligheid, moeite met het managen van negatieve emoties, begreep ik waar sjamanisme me bij zou kunnen helpen. Een bijzondere sessie bij hem in zijn werkruimte was het laatste zetje dat ik nodig had om deel te nemen aan de opleiding Advanced Shamanism. Niet onmiddellijke erna, maar toch al betrekkelijk snel bemerkte ik de opbrengst voor mij persoonlijk. Mijn dagelijkse meditaties hielpen daarbij

Laxman, samen met zijn tweelingbroer, en leermeester, Sadduh Ram Raj Giri, brachten een stroom aan veranderingen in mijn leven. Ze herkenden in mij een ‘aankomende’ sjamaan. Toen ik hun opleiding tot Shamanism Advanced 1 t/m 3 ging volgen, kwam ik thuis. En niet zo rustig ook. Met veel bombarie, toeters, bellen en trommelgeroffel. Mijn leven ging op de schop en ik vond mezelf als het ware opnieuw uit. Het pad van de sjamaan is er een vol avonturen. Mantra’s. Wijze lessen. Humor. Gidsen uit de andere wereld. Het cliché ‘er bestaan meer tussen hemel en aarde’ kan ik aanpassen in ‘er bestaat meer boven en onder de bekende mensenwereld’. Met Shaman connect wil ik een verbinding maken tussen de werelden. Werelden waar ik voorheen geen weet van had en met welke ik inmiddels steeds meer vertrouwd raak.