Steek je hand op als je geen idee hebt hoe lavendel ruikt, en wat voor kleur het heeft, en niet weet welk land de grootste exporteur van lavendelolie is. Waarschijnlijk vraag jij je, net als ik, je nu ook af wie dat nou niet weet. Bloemig, fruitig, vrolijk, Frankrijk, de mooie diepe violet/paarse kleur. Zoete herinneringen aan Frankrijk tijdens de vakantie ? De enorme paarse velden met die hemelse geur van lavendel. oh, en niet te vergeten de kleine lavendelzakjes die je dikwijls als vakantieherinnering meenam nar huis om op het toilet te leggen, of tussen het linnengoed te stoppen.

De veelzijdige toepassingen van Lavendel waren al bij de Perzen, Grieken en Romeinen bekend. De naam lavendel komt van het Latijnse woord ‘Lavare’, wat ‘wassen’ of ‘baden’ betekent. Lavendel wordt van oudsher gebruikt in baden. Lavendel essentiële olie werd duizenden jaren terug al gebruikt in gebieden rond de Middellandse Zee. Zo gebruikten de Romeinen baden met druppels lavendelolie erin. We kennen lavendel allemaal als rustgevend, bij slaapproblemen en stress. Wat niet veel mensen weten is dat lavendel een “alleskunner” is. Zeg maar het Zwitsers mes van de essentiële oliën. Binnen de aromatherapie wordt lavendel gezien als de meest veelzijdige olie. Lavendel beschikt over vele eigenschappen. Zeker op het gebied van eerste hulp.  Je humeur een boost kan geven, en de omgeving kan opvrolijken. Maar wist je dat lavendel ook de volgende eigenschappen bezit ?

* Wij raden aan, ondanks dat lavendel puur gebruikt kan worden worden, deze te vermengen met een basisolie.

Lavendel kan ook prima gebruikt worden in de keuken als smaakstof Jazeker ! wel eens lavendel ijs gegeten ? Een of twee druppels lavendel in bloemenhoning is erg lekker en verzachtend voor de keel. Een druppel lavendelolie in het koekjesdeeg of cakebeslag is heerlijk. Ik denk dat je het wel begrijpt. Lavendel is de meest gebruikte essentiële olie, deze alleskunner mag eigenlijk niet ontbreken in je badkamerkastje. Neem altijd een klein flesje mee op reis. Of…geniet gewoon van de zalige geur, en laat je meevoeren !

Frans