shaman connect - moderne jehova

Moderne Jehova.

Net onder de douche vandaan gaat gisterenmiddag thuis de deurbel. Zaterdagmiddag geen idee wie.  Gehaast loop ik naar beneden, niet wetende waarom. Dat zit nu eenmaal zo in mijn systeem. Herkenbaar ? Als het tenslotte belangrijk is komen ze vast wel terug. Zal wel iets van vroeger zijn. De trap of het halletje in. Ik open de voordeur en daar staan twee vriendelijke goed geklede dames mij  aan te staren.

Dag mijnheer, wij willen u graag deze folder geven. En weet je, op de een of andere manier hoef je dan niest meer te weten. Goed, het is een vooroordeel, maar je weet gewoon meteen dat het Jehova getuigen zijn. En ik heb daar nu net totaal geen moeite mee ! Ik hoor je denken, vervelend, voet tussen de deur, ellenlange gesprekken om je te overtuigen dat zij gelijk hebben en de rest van de wereld niet.

Nee, niet deze twee dames. Zelfs de herkenbare zwart leren portfolio was in geen velden te bekennen. Op mijn opmerking daarover werd vriendelijke geantwoord dat dat zo niet meer van deze tijd was. Een beetje verbaasd, en blij verrast, pak ik het kleine foldertje aan. Op de voorpagina staat een wereldkaart met een aantal vriendelijk ogende mensen van over de hele wereld. Een bijeenkomst hier in mijn woonplaats om Jezus beter te leren kennen.

Nou dat zou mooi zijn ! Je gaat gewoon naar een bijeenkomst en je leert deze wijze heilige gewoon kennen. Sterker nog, er is dus een heel oud boek over geschreven, die, als je hem letterlijk zou lezen, zijn hele verhaal zou vertellen.  Als eerste legde ik de aardige dames uit dat ik sjamaan ben en een praktijk heb. Er valt even een kleine stilte als 1 van de twee mij vragend aan kijkt en zegt  geen idee te hebben wat een sjamaan is.

Leg dat maar eens uit, als je net onder de douche uitkomt met alleen een badjas aan, voor een open deur als het buiten nog net niet tegen het vriespunt aanzit. Ik besluit te zeggen dat ik werk mag doen waarbij ik vanuit het diepste van mijn ziel en hart mensen mag helpen met behulp van andere die al veel verder zijn. Allebei de dames lijken mij een beetje verdwaasd aan te staren. Dan valt het kwartje geloof ik. Oh, maar dan doet u goed werk. Jazeker antwoord ik tevreden (gelukkig geen preek over de duivel en consorten..).

Dan kent u Jezus of God ook, en hoe staat hij dan in uw leven ? Ja hoor, ik ken hem en hij kent mij, net zoals vele andere profeten. Dat was wat te globaal geantwoord zag ik. Jezus was de zoon van God, dat staat zo in de bijbel, antwoord 1 van de twee. Zou zeker kunnen zeg ik. Volgens mij komen we allemaal van die ene bron, God genoemd.

Door de jaren heen zijn er zoveel geweest, Jezus, Boeddha, Gandhi, Martin Luther King, en vele vele meer. En ze hebben ons allemaal verteld wat je zou kunnen doen om de juiste keuzes in je leven te maken. Ik respecteer ze allemaal uit het diepste van mijn hart. En misschien kun je in je leven geen verkeerde keuzes maken. Maar dat is een andere discussie.

Ik zag wat verwarring en paniek in de ogen van de 2 Jehova dames ontstaan. Ik pauzeerde even om  de feedback van ze af te wachten. Ik wilde geen monoloog maar een dialoog over dit onderwerp. Er viel een ijzige stilte. Wat oncomfortabel friemelde ik wat aan het zojuist gekregen foldertje over de bijeenkomst om Jezus te leren kennen. Dan over een andere boeg. Ik gaf ze een compliment over het feit dat ze luisterde naar mijn verhaal, en niet meteen op de barricades sprongen, of zelfs mij de les wilde leren. Nee hoor, antwoorden de dames. Zoals al eerder aangegeven gaat ook “onze” kerk met haar tijd mee, en horen we de mening van andere te respecteren. Eigenlijk zijn er best wat overeenkomsten in wat wij geloven en wat u gelooft. Wederom was ik blij verrast. 

Uitgelegd dat ik als sjamaan geen geloof heb, maar wat zou het ontzettend mooi zijn als ALLE geloven en overtuigingen eens naar elkaar gingen luisteren, zonder oordeel, vooroordeel, of welke negatieve emotie dan ook. Volledig neutraal. Gewoon, onder het genot van een hapje en een drankje eens goed gaan luisteren naar elkaar. Hoe mooi zou dat zijn. De twee dames kijken mij aan, en 1 van de twee begint te snotteren: “Jazeker mijnheer, dat zou de wereld een stuk mooier en leefbaar maken”. Nou, zeg ik tegen haar, en als we DAT nou eens met zijn alle gaan geloven ? Hoe zou dat zijn ? Zie je wel, het kan dus blijkbaar wel. Twee volkomen verschillende werelden, Jehova en Sjamaan, blijken toch meer met elkaar gemeen te hebben dan gedacht. Moet toch ook met andere overtuigingen mogelijk zijn ? Zou het ooit kunnen ?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin