Bij All Senses krijgen wij regelmatig de volgende vraag: “Hoe lang zijn mijn essentiële oliën nog houdbaar na opening ?”. Dat is een goede vraag. In dit artikel ga ik daar verder op in. Over het algemeen kunnen Essentiële oliën wel tegen een stootje, aangezien  ze van zichzelf al een sterk antiseptische werking hebben. Bacteriën en schimmels hebben daardoor dus geen kans om de essentiële oliën aan te tasten.  Er zijn echter wel andere oorzaken waardoor de kwaliteit van de essentiële oliën achteruit kan gaan.

Waardoor kunnen essentiële oliën oxideren?

Het oxideren van de oliën wordt versneld door verontreiniging, wees er dus alert op dat wanneer je een olie nodig hebt je een druppel uit het flesje laat lopen. Druk niet je duim op het flesje en keer het om. Wanneer je dit wel doet kun je de olie verontreinigen en zal hij sneller zijn werking verliezen. De grootste oorzaak van het langzaam achteruit gaan van de kwaliteit van de Essentiële oliën is zuurstof. Hierdoor kunnen de Essentiële oliën gaan oxideren. De olie gaat een verbinding aan met zuurstof waardoor de geur, kleur, smaak en/of de werking verandert Een 100% zuivere Essentiële oliën bevat geen conserveringsmiddelen daarom kun je ze het beste koel en donker bewaren.  Wanneer een olie door zuurstof oxideert is het gevolg dat de olie voor overgevoeligheid kan zorgen. Je huid kan gaan jeuken en de therapeutische eigenschappen gaan verloren.

Vrije radicalen door licht

Ultraviolet licht bevordert vrije radicalen. Amberkleurige flessen zijn het best en houden het UV-licht tegen. Kobaltkleurige (blauw is het tegenovergestelde kleur van bruin) flesjes zijn ook goed te gebruiken, maar ze laten toch licht door en hierdoor zal de kwaliteit van de essentiële olie sneller verminderen. Zorg dat de Essentiële oliën niet teveel worden blootgesteld aan temperatuurwisselingen, en zet de olie niet in het zonlicht.

Afhankelijk welke essentiële oliën

Uiteraard  is het ook afhankelijk welke olie je hebt gekocht. Denk bijvoorbeeld eens  aan roos, jasmijn en sandelhout. Deze gaan langer mee dan de gemiddelde olie en de geur van deze oliën worden dieper en beter. Net als goede wijn, naarmate deze ouder word, word de geur dieper en beter. Tea tree en citrusoliën blijven tot een jaar na opening veilig om te gebruiken. Denk aan veilig gebruik op de huid, wanneer een olie aan de datum is  deze best nog wel verdampt kan worden. Je kunt ervan uitgaan dat, met uitzondering van tea tree en citrusoliën, een Essentiële oliën over het algemeen tot 2 jaar na opening veilig  te gebruiken is op de huid. Na 2 jaar is het beter de olie niet meer op de huid te gebruiken, verdampen kan dan nog wel. Meng het natuurlijk wel altijd  met een basisolie zoals jojoba, amandel of kokosolie. Voordat je een wat oudere olie gaat verdampen, vertrouw dan op je neus. Je mag ervan uitgaan dat als de olie nog steeds aangenaam ruikt, deze nog prima voor verdamping te gebruiken is.

Handige Tips!
Wanneer je een nieuw flesje olie opent, schrijf dan de datum op het etiket. Je weet dan de volgende keer precies wanneer je de olie voor het eerst gebruikt hebt. Doe ook eens een druppeltje olie op de stofzuigerzak of bij het wasmiddel in de wasmachine.