shaman connect blog de snurken

Snurken alsof je een bos omzaagt.

Wat een gedoe! Elke nacht lig je wakker omdat je partner lawaai maakt dat het wel lijkt alsof hij een bos aan het omzagen is. Of je word er zelf wakker van. Jazeker, je kunt wakker worden van je eigen gesnurk. Geloof me, ik kan er over meepraten! Wist je dat 30 procent van alle volwassenen tot 60, 65 jaar snurkt ? En dan meer de mannen dan de vrouwen. Boven de 65 snurkt 60 procent van de mannen en iets minder dan 50 procent van de vrouwen. 

Snurken komt op alle leeftijden voor, maar naarmate je ouder wordt word de kans wel groter. Dit komt omdat het slijmvlies van de keelholte bij het ouder worden dikker wordt door de ophoping van vetweefsel. Hierdoor wordt de doorsnee van de luchtweg kleiner. Daarnaast worden slijmvliezen, net als de huid, op oudere leeftijd slapper, zodat zij makkelijker kunnen gaan trillen. Maar wees gerust; snurken op zich kan geen kwaad.

Etherische olie als hulpmiddel tegen snurken

Snurken kan erg vervelend zijn. Voor jezelf en voor je partner. Bovendien het kan leiden tot een vermindering van de slaapkwaliteit, je bent slaperig overdag, je hebt een verminderde eetlust, en over je humeur nog maar niet te spreken, wat waarschijnlijk de onderlinge relatie ook niet bevordert. Helaas is snurken voorkomen niet altijd even eenvoudig. Etherische olie kan  gelukkig verlichting brengen bij het snurken omdat het de luchtwegen vrij kan maken en anti-bacterieel werkt. Hieronder een een aantal soorten etherische olie die hiervoor extra geschikt zijn.

Etherische pepermunt, eucalyptus en lavendel olie tegen het snurken

Pepermunt en eucalyptus kunnen beide worden ingezet als hulp bij snurken. Eucalyptus wordt vaak toegepast bij luchtwegproblemen. Het is antibacterieel, stimuleert het immuunsysteem, dringt diep door op de longen, en maakt de luchtwegen vrij. Pepermunt heeft ook een antibacteriële werking en is een goede virusbestrijder. Door pepermuntolie te inhaleren kun je het slijm in je luchtwegen verwijderen en makkelijker ademen waardoor je weer minder zal geen snurken.

 Lavendelolie is een van de meest gebruikte essentiële oliën tegen slapeloosheid vooral omdat lavendel je laat ontspannen. Lavendel helpt je lichaam bij de productie van het ‘slaaphormoon’ melatonine, waardoor je meer ontspannen in een gezonde diepe slaap kunt vallen. Hoe je de etherische olie het beste kunt gebruiken lees je verder hieronder. Ik zal eerst een aantal composities met je delen die de moeite waard zijn om te proberen als je snurkt.

Compositie 1

3 druppels eucalyptus (dringt diep door op de longen, en maakt de luchtwegen vrij)
3 druppels pepermunt (slijm afdrijvend, makkelijker ademen)
1 druppel lavendel (ontspannend, en zorgt voor diepere slaap)

Compositie 2
3 druppels marjolein (rustgevend, ontspannend, ontkrampend)
4 druppels tijm (slijmoplossend, desinfecterend, antibacterieel)
3 druppels lavendel (ontspannend, en zorgt voor diepere slaap)

Hoe gebruik je deze etherische olie tegen het snurken ?

Je kunt op verschillende manieren de etherische olie tegen snurken inzetten. De zeer effectieve manier is met een aromadiffuser in de slaapkamer. De droge lucht in je slaapkamer kan bijdragen aan de snurkklachten, omdat het de membranen in je neus en keel kan irriteren, en dit kan snurkklachten veroorzaken. Zorg er dus voor dat de lucht in je slaapkamer vochtig is in combinatie met de hierboven beschreven etherische olie. et bijvoorbeeld de aromadiffuser een half uur tot een uur aan in de slaapkamer, voordat je gaat slapen. 

Zo word je in je slaap niet gestoord door het eventuele geluid dat een elecktrische aromadiffuser zou kunnen maken. Zo heb je een een goede kans om snurken te verminderen, en je een goede nachtrust tegemoet kunt zien. Een andere mogelijkheid is om de olie op een geursteentje te druppelen en het geursteentje op je nachtkastje te leggen. 

Of maak een stoombadje heet water, doe er een paar druppeltjes etherische olie of een olie compositie in. Inhaleer dit rustig voor het slapen gaan.  Dit is zeer weldadig en kan ook zeker snurken voorkomen: het opent je luchtwegen, lost overtollig slijm op en houdt de slijmvliezen vochtig. Welterusten voor straks !