essentiële olie

SINAASAPPEL

DE ZON IN EEN FLESJE

shaman connect - essentiele sinaasappel olie bibliotheek 2

VROLIJK EN RUSTGEVEND

Over de sinaasappel

Sinaasappel is een essentiële olie en word verkregen via koude persing van de rijpe vruchtschil. De opbrengst aan essentiële olie is ongeveer 0,5%. Dit houd in dat er maar liefst 200 kg rijpe sinaasappelschillen nodig zijn voor 1 liter olie. De kleur van de olie is geel tot oranje, afhankelijk van plaats en herkomst, met een heel herkenbare geur:  frisse, zoet, levendig en fruitig De boom wordt tot 6 meter hoog en komt oorspronkelijk uit China.

Werking

Sinaasappelolie is een warme olie die de ziel voedt. Hij geeft een gevoel van vreugde en verbetert de stemming. Verdampen in de leefruimte verdrijft sombere gevoelens en maakt problemen dragelijk. In de aromaverdamper, verspreidt sinaasappel een zoete en fruitige geur. Sinaasappel kan puur in de aromaverdamper gebruikt worden. Goed in te zetten om de omgeving te desinfecteren en verder bij kou en luchtwegproblemen. 

MENGEN

Eigenlijk ieder olie die “goed”voelt. Belangrijk is om er zelf mee aan de slag te gaan, wat ruikt en voelt er goed als je gaat mengen. Of misschien is de pure olie goed genoeg. Aromatherapie is niet echt in regels te vangen. Experimenteer wat voor jou de juiste combinatie is !

Sinaasappelolie kan goed gemengd worden met Cipres, Citroen, Den, Eucalyptus, Hysop, Jeneverbes, Kaneel, Koriander, Nootmuskaat, Kruidnagel, Lavendel, Mirre, Neroli, Niaouli, Patchouli, Sandelhout, Scharlei en Ylang Ylang, Vanille.

RECEPTEN

Rust en kalmte.

Druk in je hoofd, stress op je werk ? Vermeng sinaasappel met mandarijn, petitgrain en lavendel, vermeng dit met jojobaolie of amandelolie. Masseer rustig in op je voorhoofd of een beetje op je slapen. Heerlijk kalmerend ! Of verdamp de pure olie in een brandertje, uiteraard dan wel zonder de dragerolie.m

Masseer spieren en gewrichten

Lichamelijke inspanning goed is voor de gezondheid, maar soms kan deze inspanning kramp en spierpijn veroorzaken. Je kunt dit verlichten door sinaasappel in te masseren op gevoelige plekken. Vermeng met lavendel, rozemarijn en wintergreen. Gebruik de etherische olie nooit puur op de huid of in bad. Vermeng altijd met bijvoorbeeld een dragerolie zoals amandelolie, jojobaolie of druivenpitolie !

Het ultieme kerstgevoel

Sinaasappelolie maakt deel uit van de meeste wintermelanges. Maak jou eigen Winter/Kerstmelange door er bijvoorbeeld kaneel, den en kruidnagelolie aan toe te voegen. Heerlijk verwarmend en sfeer verhogend !

Bij slapeloosheid

Sprenkel een paar druppels op een wattenschijfje en leg op je nachtkastje. Combineer eventueel met een druppel lavendel en een druppel Ylang-Ylang. Of wil je liever de olie verdampen ? Vermeng de sinaasappelolie dan met: Lavendel, melisse en citroengrasolie.

Voor een relaxend bad na een lange dag

Vermeng de sinaasappel olie eens met bijvoorbeeld: citroen, scharlei en kruidnagel. Dit alles mengen met een beetje melk, room of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 15 – 20 minuten baden. Dromen maar !!

Eigenlijk ieder olie die “goed” voelt. Belangrijk is om er zelf mee aan de slag te gaan, wat ruikt en voelt er goed als je gaat mengen. Of misschien is de pure olie goed genoeg. Aromatherapie is niet echt in regels te vangen. Experimenteer wat voor jou de juiste combinatie is !

AANDACHTSPUNTEN

Overdosering en bijwerkingen van sinaasappelolie

In lage dosering is zoete sinaasappelolie non- toxisch, niet irriterend en niet sensibiliserend bij de meeste mensen. Vooral oudere (geoxideerde) olie geeft grotere kans op overgevoeligheid. De fototoxiciteit van zoete sinaasappel is omstreden. Het is niet aangetoond, maar de geperste sinaasappelolie bevat sporen coumarines (0,00005%) die zorgen voor de fototoxiciteit. Zoete sinaasappel in een mengsel met andere niet fototoxische essentiële oliën vermindert de kans op fototoxiciteit.

Waarschuwingen van sinaasappelolie.

Essentiële oliën uit citrusfruit oxideren snel en zouden daarom – voor gebruik op de huid – in de koelkast bewaard moeten worden. Hoe ouder de olie, hoe groter de kans op overgevoeligheid. Voorzichtigheid is geboden bij gebruik van zoete sinaasappel olie op gevoelige of beschadigde huid. Bij gebruik van zoete sinaasappel in het bad of op de huid enkele uren niet in de zon of op de zonnebank.