shaman connect - culinair aromatherapie koken met etherische oliën

Culinair aromatherapie, koken met etherische oliën.

Ik hoor je bijna denken. Aromatherapie culinair ? Uhh…wat moet ik met essentiële oliën in keuken ? Koken met essentiële oliën is dat wel veilig? Koken met essentiële oliën lijkt iets nieuws maar ook dit is net als de oliën zelf al iets dat al veel langer bestaat. Het is alleen iets wat nu veel de aandacht krijgt ook omdat koks altijd op zoek zijn naar nieuwe dingen en de essentiële oliën echt een hype aan het worden zijn. Koken met etherische olie is misschien niet iets waar je meteen aan denkt maar etherische olie is een prima smaakmaker in gerechten. Bij meer en meer koks vinden etherische oliën, hydrolaten en essences een plaats in de buurt van het fornuis. De intensiteit en de nieuwe smaakcombinaties die deze producten schenken, overtuigen hen.

Dat het al zolang wordt gedaan wil natuurlijk niet meteen zeggen dat het automatisch veilig is.  Veel van de lezers zullen zich afvragen of het wel veilig is om het in het eten te stoppen. Het grappige is dat dit al massaal gebeurt. Denk maar aan pepermunt in tandpasta en kauwgom of citroen of sinaasappel in snoepjes en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Ga voor zuiver en puur.

Essentiele oliën zitten in veel meer dingen dan wij beseffen. Wat verdrietiger is en eigenlijk zorgelijk is dat de oliën dus ook chemisch worden nagemaakt en ook dat stoppen ze in ons voedsel. Gebruik dus altijd 100% pure essentiële oliën als je deze gaat gebruiken om te koken. Overigens mijn advies: gebruik altijd 100% essentiële oliën. Zo heb je altijd de meest waardevolle stoffen en energie van de planten, bomen enz. Zelfs steeds meer koks en sterrenchefs gaan, of hebben ondertussen de essentiële oliën, hydrolaten en essences al ontdekt en een plaats gegeven in de buurt van het fornuis.

Smaakcombinaties en recepten

De intensiteit en de nieuwe smaakcombinaties die deze producten schenken, verassen soms zelfs hun. Het bied ze zo veel meer nieuwe smaken op culinair gebied, en vooral combinaties die men anders niet voor mogelijk zou hebben gehouden. ben wel er wel heel zuinig mee, want je hebt er maar weinig van nodig omdat het zo geconcentreerd is. Vaak is 1 druppel of een beetje op een tandenstoker al voldoende om een subtiele smaak aan je gerecht te geven. Probeer eens de volgende essentiële oliën in de keuken te gebruiken:

  • Oregano en basilicum. 1 druppel in een grote pan pastasaus is al voldoende om het een extra intense smaak te geven. Over culinair gesproken !
  • Sinaasappel. Ideaal om te verwerken in diverse zoete lekkernijen. Met slechts één druppeltje creëer je al een enorme smaaksensatie. Wat dacht je van de combinatie van chocolade en sinaasappel. Of doe eens een druppel in je sinaasappel cake.
  • Lavendel. Wist je dat je heerlijke lavendel koekjes kunt maken met pure essentiële lavendel olie ? Via deze link kun je een erg leuk recept hiervoor vinden. Probeer maar eens.
  • Mandarijn. Maak je yoghurt frisser door er een druppel mandarijnolie aan toe te voegen.
  • Rozemarijn en tijm. Druppel maar eens wat van deze olie in een fles olijfolie die je wilt gebruiken als dressing. Of in de olijfolie waarmee je juist wilt gaan bakken. Heerlijk !
 
Let op ! De concentratiegraad van etherische oliën is erg hoog. Een klein flesje etherische olie is al het resultaat van meerdere kilo’s kruiden of plantmateriaal. Gebruik daarom een essentiële olie nooit puur op de huid of inwendig, en vermeng het altijd.