shaman connect - aromazorg 1200x800

Wat is Aromazorg ?

Helaas is het nog niet zo heel erg bekend in Nederland, terwijl in de omringende landen zoals Frankrijk, en Spanje hier veel meer mee word gedaan. Het is de zorg voor mensen die ziek zijn, een beperking hebben of op leeftijd zijn gekomen. Deze Aromazorg kan geboden worden in bijvoorbeeld zorgcentra, of zelfs thuis door verzorgende of mantelzorgers. Zij kunnen gebruik maken van de wonderlijke effecten van essentiële oliën door middel van stoombaden, verdamping, heerlijke ontspannende baden en massages, en zelfs kompressen. Het helpt mensen te ontspannen, hun stress te verminderen, de bloeddruk te stimuleren en pijn te verlichten. Om Aromazorg samen te vatten: het bevordert en stimuleert het welbevinden van de benodigde medemens. Hoe mooi is dat ?!

Bijzondere zorgmethode

Het is een bijzondere zorgmethode. Het is niet alleen de patient/bewoner en de behandelaar die profiteert van de heerlijke geuren en de helende kracht van de essentiële oliën, maar zeker ook de familie. Misschien kan deze zelfs onder begeleiding een korte massage geven, of een fijne rustgevende geur verdampen. denk maar eens hoe onaangename geuren op een ziekenkamer gemaskeerd (en zelfs worden verdreven) door essentiële oliën. Het is aan te raden om zelfs patient of ouderen zelf de geur te laten kiezen. 

Doordat onze reukreceptoren direct in contact staan met het limbisch systeem van onze hersenen (het emotionele geheugencentrum) hebben essentiële oliën direct invloed op onze hersenen. Ademen we een molecule in van essentiële olie, dan reist het molecule via de neus naar een ontvangende neuron (zenuwcel) die het vervolgens naar de limbische hersenen transporteert en vooral naar de hypothalamus, het regelcentrum dat zorgt voor het handhaven van het interne milieu, ook wel homeostase genoemd. De signalen die via onze overige vier zintuigen (voelen, proeven, horen en zien) binnenkomen gaan eerst via de thalamus voordat ze de betreffende delen van de hersenen bereiken. Je zal verrast zijn hoe zij zullen reageren !

Enkele voorbeelden

Het is zo mooi als die vreemde, nare geuren kunnen worden vervangen door bekende, en heerlijke geuren, zoals bijvoorbeeld lavendel, lemongrass, mandarijn of sinaasappel ? De patient/bewoner kan zich snel beter gaan voelen, net als het verzorgend personeel en bezoekers. In sommige ziekenhuizen in Nederland word er gelukkig al gebruik gemaakt van essentiële oliën in ziekenhuiskamers. Met name Den en lavendel word al op wat grotere schaal gebruikt. Nu maar hopen dat deze trend zich gaat doorzetten. Maar dan wel met pure essentiële oliën !

Mama als proefkonijn 😉

Net voor de lockdown heb ik nog de kans gehad om samen met mijn lieve moeder te experimenteren met etherische oliën. Tijdens een van mijn vele bezoekjes in het vezorgingstehuis in Rijsbergen, had ik een aantal oliën meegenomen. Ik had met haar afgesproken om herinneringen van vroeger terug te halen. Leuke herinneringen ! Ik had haar gevraagd een aantal mooie verhalen uit het verleden te vertellen. Kerst, de kermis, vakantie, zelfs over haar schooltijd. 

Ik heb daarop, intuitief en met de kennis die ik heb, enkele oliën meegenomen: kaneel, roos, sinaasappel, kruidnagel, den. Een stroom van nog meer mooie verhalen, herinneringen (soms met een traan), en met veel humor waren het resultaat. Uren hebben we oude verhalen opgehaald, dingen die ik anders nooit te weten zou zijn gekomen voordat ze vorig jaar dit leven verliet. Daar ben ik dankbaar voor. Heel dankbaar !!! Kun je je dus voorstellen wat de etherische oliën kunnen doen met oa. ouderen die langzaam in het “grijze gebied” aan het verdwijnen zijn ? Prachtig ! heb ik het nog niet eens over hoe deze etherische oliën in de aromazorg kunnen worden ingezet als lichaamsverzorging. Maar dat is voor een later blog.

Voorbeelden van een aantal essentiële oliën die gebruikt kunnen worden.

 

Let op !

Gebruik bovenstaande oliën nooit puur op de huid, en niet voor intern gebruik. Vermeng ze met bijvoorbeeld een basisolie zoals jojoba of amandelolie. Een paar druppels vermengen met deze olie doet al wonderen. masseer de handen met een liefdevolle aanraking rustig in. Je zal de dankbaarheid op de gezichten kunnen zien verschijnen.