AROMATHERAPIE

“HERINNER JE DE ZIEL DIE JE BENT”

~ Teacher

OVER AROMATHERAPIE EN ONZE HERSENEN

Aromatherapie bied ons een eigentijdse versie van een oeroude geneeskunst. Geuren communiceren en hebben invloed op het menselijk gedrag en gezondheid. Het helpt harmonie tussen lichaam en geest te herstellen, een harmonie die voortdurend wordt bedreigd door de spanningen en overgevoeligheid van het moderne leven en milieu. Het beïnvloed op een positieve manier onze gedacht, onze gevoelens, en het zelfhelend vermogen.

Herinnering aan geuren

Iedereen heeft wel herinneringen met betrekking tot een bepaalde geur: vers gebakken brood, pas gemaaid gras, de geur van dennennaalden. Ze roepen een gevoel of een emotie op. Het kan plezierige herinneringen oproepen en er zal een glimlach rond je mond verschijnen. Bij minder plezierige belevingen kan het ruiken van deze geuren een negatieve associatie oproepen. De geur wordt dan als onprettig ervaren en afgewezen. Bepaalde geuren bij de herinnering aan een specifieke gebeurtenis is dus mee geprint in ons geheugen. Bij het wederom ruiken van deze geur komen ook de beelden terug van die specifieke situatie. Geuren kunnen dus helpen herinneringen op te roepen.

Het limbisch systeem

Geur blijkt verwerkt te worden in een speciale structuur diep in onze hersenen, net boven de hersenstam. Deze structuur (of verzameling structuren) word het limbisch systeem genoemd. Dit limbisch systeem speelt een belangrijke rol bij emoties en gevoelens. Hier wordt de geur niet alleen waargenomen maar ook beleefd. Het limbische systeem wordt ook wel rhinencephalon of geurhersenen genoemd, omdat de reukzin hierbij een belangrijke rol speelt. Bij hogere dieren is het limbische systeem essentieel voor het uiten van volwaardige emoties. Een rusteloos limbisch systeem en een actieve netvormige formatie houden de hersenschors wakker. Wat gevolgen kan hebben op een slechte nachtrust door spanningen en angsten, en van grote invloed zal zijn op de algehele gezondheid.

Aromatherapie: therapeutisch werken met geuren en herinneringen

Van deze emotionele en mentale gewaarwordingsprocessen kunnen we gebruik maken in therapie. Complexe geuren zoals essentiële oliën kunnen een van grote waarde zijn bij het contact maken met de cliënt, het naar boven halen van herinneringen en onderliggende emoties. Daarnaast hebben essentiële oliën nog een fysiek aspect. Men kan meerdere psychische klachten behandelen met essentiële oliën. waaronder stress en spanningen. Door de fysieke, emotionele maar ook energetische werking van essentiële oliën kan men via aromatherapie contact maken met de cliënt of patiënt en zelfs bepaalde psychische maar ook fysieke problemen oplossen.

Geur nodigt altijd uit tot contact. Wat doet een geur met je? Wat heeft dat te maken met je verleden, je herinnering en je huidige emoties? Geur geeft aanleiding tot associaties. Kun je je ‘thuis’ voelen bij een geur? Of is er een afkeer bij een geur? Waarom is dat? Geeft een geur een (on)veilig gevoel? Roept een geur op tot reflectie, meditatie, of roept een geur op tot actie ? Al deze vragen kunnen een leidraad zijn om verder te komen met een cliënt of patiënt en mogelijk een oplossing te vinden door aromatherapie in de ware zin van het woord: een subtiele therapie met natuurlijke geuren.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin